Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Tarih: 22.05.2024 10:19
Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
“Modern” hayatın gelişmesiyle birlikte şehirlerde, metropollerde kümelenen insanlar nefes alabilecekleri alanlar yaratma arayışına girip beton yığınları arasında en azından bir bahçe sahibi olma hayalini kurarlar. Fakat bilindiği üzere bahçecilik faaliyetleri yoğum emek ve sabır gerektirir. İş hayatı temposu, okul koşuşturması gibi sebepler yüzünden özenle hazırlanan bahçeler-yeşil alanlar bakımsızlık gibi durumlardan muzdarip olabilir.

Peki bunları önlemek için neler yapılabilir? Hayalinizdeki bahçeyi yapmak üzere sarfettiğiniz eforu boşa çıkarmamak için ne gibi işlemler faydalı olabilir?

Bahçe Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

1.      Bahçenizi Bilin



Bir bahçe yapma eylemine girişildiyse yola kesinlikle en temel taştan başlanmalı. Bahçenin toprağı, altyapısı, çevresel faktörleri iyi bilinmeli ve buna göre hareket edilmeli. Tutmayacak bir toprağa yapılan yatırım ne yazık ki koca bir eksiye dönüşecektir.

2.      Sulamayı Doğru Yapın



Hayal edilen bahçeye ulaşmada sulamanın önemi çok yüksektir. Bahçenizin düzenine ve bitkilerinizin çeşitliliğine göre daha sağlıklı bir sonuç almak için otomatik sulama ya da damla sulama yöntemini tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Otomasyon sistemi bahçenizden uzak geçirdiğiniz günler için sulamanızı uzaktan kontrol edilmenizi sağlar ve istenilen sonuca ulaşmak için yardımcı olur. Sulamayı doğru yapmak bitkilerde hastalık ihtimalini de azaltacağından verimi artırır. Yine bu otomasyon sistemine bağlı sensörler yardımı ile ise bitkilerin kalitesi üst seviyeye çıkartılabilir.

3.      Bahçe Bakımına Önem Verin



Bahçelerin kurulduktan sonra da düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Yemyeşil bir çim isteyip de sadece sulama yaparak bunun olacağını beklemek ne yazık ki hayalcilik olacaktır.

Bu sebeple çim biçme makinelerinin kullanımı önemlidir. Çimlerin istenilen seviyeye gelmesi için bu makinelerle biçme işlemi özenle yapılmalıdır.

Yine aynı şekilde çiçekler ve ağaçlar için ise budama büyük önem taşır. Kuru dal ve yaprakların budanması çiçeklerin-ağaçların daha sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayacaktır. Bunlar için budama ekipmanları kullanılması istenilen sonuçlara ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.

4.      Gübre ve İlaç Kullanımı



Bitkilerde de hastalık olağan olarak zaman zaman görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda en önemli olan doğru hastalık için doğru ilaç kullanmaktır. Bir ziraat mühendisinden yardım almak faydalı olacaktır, aksi taktirde ortaya daha büyük sorunlar çıkabilmektedir.

Gübreleme de bahçenin güzelliğini bir üst seviyeye çıkartabilmektedir. Bunun için de doğru zamanda doğru gübre kullanımı önemlidir.

5.      Alan Düzenlemesi



Bahçe düzenini için alan düzenlemesi de önem taşımaktadır. Profesyonel bir görünüm elde etmek adına çim ve çakıl tutucular kullanılarak hep hayal edilen temiz ve düzgün bahçe profiline ulaşılabilir.
Yükleniyor...